Ik liep een wildvreemde boekwinkel in en had zin om iets moois voor mezelf te kopen. Na een paar rondjes wist ik het ineens: ‘Mythos illustrated’. Het boek is geschreven door Stephen Fry en geïllustreerd door Jesús Sotés.

Ik had het boek al, maar dan zonder de krachtige illustraties. Ik hou van Stephen Fry’s schrijfstijl. Helder en luchtig. Maar het boek Mythos was voor erg lastig om te lezen. Ik vrees dat dit aan mijn krakkemikkige Engels ligt.

mythos
Deze geïllustreerde uitgave maakt dat ik zin heb om opnieuw in de verhalen te duiken. Er is veel lucht en als al die Griekse Goden en ruzies gaan duizelen kan ik me verliezen in een prachtige geïllustreerde spread.
De stijl van Jesus Sotés past goed bij het thema. Statige, krachtige beelden. De illustraties zijn knap gemaakt en lijken ambachtelijk. Ze doen me denken aan zeefdrukken of risoprints. De kleurvlakken sluiten niet helemaal aan. De verschillende lagen verspringen soms een beetje. Misschien zijn de afbeeldingen digitaal zo in elkaar zijn gezet. Met een beetje ruis en geschiedenis. Maar dat maakt niet uit. De beelden overtuigen.
Het kleurpalet is beperkt. Soms twee kleuren per illustratie, soms 3, heel soms vier. Donkerblauw, oranje. Soms dieprood of groen. De illustraties en herhaling van kleuren geven samenhang.

De kleurlagen geven ook soms het idee alsof ik naar een theatervoorstelling kijk. Met ‘coulissen’ wordt een compositie opgebouwd.

Het boek is groot en zwaar. Dat lees je niet makkelijk in bed of in de tram. Ik ga er voor aan tafel zitten. Het lezen en bekijken krijgt mijn aandacht.

mythos

Bij het hoofdstuk ‘the wave -off’ staat de laatste ‘volle illustratie. Vanaf daar (nog zo’n 112 pagina’s) ploppen er alleen af en toe ‘decoraties op. Kleine spot illustraties her en der. Wellicht is de structuur van het verhaal dan ook anders. Zover ben ik nog niet in het boek. Maar ik denk dat deze ‘staart’ van boek ook iets meer aandacht had verdiend.

Maar wat ben ik blij met het boek: wat heerlijk, een boek voor ‘volwassenen’ rijk geïllustreerd.

S.Fry_mythos_

Over Stephen Fry:

Een komiek (Blackadder!) en schrijver van onder andere het Nijlpaard en Geschiedenis maken. Het boek ‘geschiedenis maken // making history maakte dat ik een groot fan werd van Stephen Fry de schrijver.

Het boek gaat erover dat een natuurkundige en een historicus samenwerken om de geboorte van Hitler te voorkomen.  Kan dit? En welke gevolgen zou dat hebben? Stephen Fry’s manier van schrijven is heerlijk licht. Je glijdt door het boek. 

Jesús Sotés. https://www.jesussotes.com
Insta: https://www.instagram.com/jesussotes